Purmo vindkraftsprojekt – Pedersöre

Vindkraftprojektets skede Vad händer just nu? Nyheter Information om vindkraftsprojektet Vindkraftsprojektets historia Inverkan Samarbetspartners Projektets tidtabell Q&A Vill du veta mer om projektet? Kontaktperson

Suomeksi >>

 En vindkraftspark med 43 kraftverk planeras byggas i Purmo. Det planerade vindparksområdet ligger i Pedersöre, ca 15 km söder om kommuncentrum.

 

Olika skeden i vindkraftsprojekt 

Esiselvitys käynnissä
Kaavoitus käynnissä
Tällä hetkellä
Rakenteilla
Toiminnassa

Vad händer just nu? 

Vi förbättrar planutkastet enligt de kommentarer vi fått vid påseendet av planutkastet under hösten 2023. Vindkraftverken flyttas om enligt den feedback och de studier som utförs innan det slutliga planförslaget framförs. I augusti 2023 skrev ELY-centralen en motiverad slutsats om miljökonsekvensbedömningsrapporten.

Utkastet kommer att behandlas i slutet av 2024.

 

Nyheter

10/2024 Sponsringssamarbete med IKF Lepplax

ABO Energy stödjer IFK Lepplax juniorlag under säsongen 2023-2024.

6/2024 Utflykt till vindkraftsparken Pajuperänkangas

Vi ordnar på lördag 8.6.2024 en dagsutflykt till vindkraftsparken Pajuperänkangas i Haapajärvi. Deltagandet är gratis och ABO bjuder på lunch under resan.

Bussen startar från Pedersöre kommungård (Skrufvilagatan 2) på lördag 8.6. klockan 9:30 och är tillbaka senast klockan 18:00.

Alla Pedersörebor är hjärtligt välkomna med! 

Anmälan stängd. Ifall du vill delta kan du fråga efter avbokningsplatser: walter.strandell@abo-wind.fi 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Tack till alla deltagare och tack till vår pålitliga partner Kuusaa-Jokela byförening för catering och arrangemang under dagen!

05/2024 Sponsringssamarbete med Purmo Ungdomsförening (PUF)

ABO Energy stödde Purmogårdens takrenovering.

6–8/2023 Planförslaget är tillgängligt för påseende 7.6-11.8.2023.

Planutkast: https://www.pedersore.fi/assets/Dokumentarkiv/Boende-och-miljoe/Planer-till-paseende/Purmo-vindkraftpark-dgp/Utkast-till-PLS/Finska/Kaavaluonnos_20230405_1-10000.pdf

 5–7/2023 MKB-rapport framläggs för påseende

 Miljökonsekvensbedömningen finns tillgänglig på följande webbplats: https://www.ymparisto.fi/sites/default/files/documents/Purmo_YVAS_Final_0_1.pdf

6/2021 Program för miljökonsekvensbedömning och planen för deltagande och bedömning till påseende

MKB-programmet för Purmo vindpark: https://www.ymparisto.fi/sv-FI/Arendehantering_tillstand_och_miljokonsekvensbedomning/Miljokonsekvensbedomning/MKBprojekt/Purmo_vindkraftspark_Pedersore

Ett öppet evenemang för allmänheten ordnas elektroniskt 15.6.2021 kl. 18.00. Click here to join the meeting

12/2020 Planläggnings start

Pedersöre kommun beslöt 14.12 planlägga området för vindkrafts produktion. 

11/2020 Förstudien är publicerad

Bekanta dig med förstudien genom att klicka på länken: Förstudien >

 

Information om vindkraftsprojektet

Baserat på återkopplingen och resultaten från diverse undersökningar kommer placeringen och antalet kraftverk ännu att ändra för det slutliga planutkastet. Den nya kartan publiceras på projektets hemsida när den är klar.

Klikkaa karttaa nähdäksesi sen suurempana.

Turbiner

 En vindkraftspark med 42 turbiner planeras i området.

Kraftverkstyp

Antal turbiner 43
Turbintyp inte ännu fastställt
Turbineffekt 7–10 MW 
Rotordiameter 200 m
Höjd till maskinhuset 200 m
Total höjd 300 m

 

Överföring av el 

Purmo vindkraftspark kommer att anslutas med en 400 kV anslutningsledning till Sandås elunderstation som Fingrid planerar i Nykarleby. Anslutningsledningen har varit en del av vindkraftsparkens miljökonsekvensbedömning (MKB), som har fått en motiverad slutsats från myndigheten hösten 2023. Av de alternativ som ingår i MKB:n har alternativet 3B valts ut för vidare planering. Luftledningen är cirka 36,7 km lång och elöverföringsrutten kommer att vara cirka 62 m bred, varav 42 m avverkas helt och 10 m på vardera sidan om den avverkade elöverföringsrutten bildas ett område med begränsad trädtillväxt. Från närheten av Lappo å till anslutningspunkten löper elöverföringen parallellt med 110 kV-ledningen Herrfors - Jussila för att minska på det utrymme som krävs för den nya ledningen.

Generalplaneringen har påbörjats 2024. Ifall projektet fortskrider enligt planerna kan byggarbeten påbörjas 2026. Markägare kommer att kontaktas om utformningen av sammanlänkningen och ledningsrätten.

Tidtabell för elledningen:

Läs mer: Liittymisjohdot (på finska) >

Beskrivning av området 

Projektområdet omfattar 4300 ha och är fördelat på mer än 250 markägare.

Bildmontage

Bildmontage: FCG.  Bildmontage över området kring byn Marken. Avståndet till de närmaste kraftverken är ca 2,3 km.

Purmon tuulivoimahanke

Offentligt material

Länk till kommunens projektsida: https://www.pedersore.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavat-ja-kartat/vireillae-olevat-kaavat/purmo-vindkraftspark/

Miljöcentralens projektsida: https://www.ymparisto.fi/fi/osallistu-ja-vaikuta/ymparistovaikutusten-arviointi/purmon-tuulivoimapuisto-pedersore#contact-information

 

 

 

Var började det hela?

Projektet påbörjades på markägarnas initiativ genom en anbudsinfordran. Utan markägarnas initiativ och samarbete skulle det ha varit en utmaning att starta projektet, eftersom det finns fler än 250 markägare i området.

 

Vad skulle projektet innebära för invånarna och kommunen i Pedersören?

En vindkraftspark skulle på lång sikt bidra till Pedersöres livskraft. Enligt uppskattningarna skulle till exempel en vindpark med 35 kraftverk generera cirka 50 miljoner euro i fastighetsskatteintäkter* under sin 30 åriga livstid. Vindkraftsparken sysselsätter speciellt vid byggnadsskedet men sysselsätter även på lång sikt i form av olika underhållsarbetet av den färdiga parken ge lokal sysselsättning.

Vindkraftsproduktion minskar koldioxid- och partikelutsläppen från annan energiproduktion och bidra till Finlands mål om koldioxidneutralitet. Förbättrade vägar skulle göra det lättare att röra sig i området. Vindparksområdet kan fortsättningsvis användas i framtiden för skogsbruk, jordbruk, bärplockning och jakt.

* Resultatrapport 1.2.2024 Vindkraftens inverkan på den regionala ekonomin: Vindkraftsprojektet i Purmo. Finlands miljöcentral Syke

Samarbetspartners 

FCG (Finnish Consulting Group) är anlitad konsult för miljökonsekvensbedömningen och planerar delgeneralplanen för projektet.

 

Projektets tidtabell

Q&A

Hur kommer vindkraftsparkens påverkan på landskapet att beaktas i utformningen?

Vindkraftsparkens påverkan på landskapet kommer att bedömas noggrant som en del av miljökonsekvensbedömningen och kommer att minimeras i utformningen. Bedömningen kommer att uppmärksamma frågor som t.ex:

  • Landskapets känslighet för förändringar: t.ex. landskapsområden av nationellt, regionalt eller lokalt värde eller kulturmiljöer i närliggande bebyggelser
  • Påverkans omfattning: till vilken grad påverkas landskapet av vindkraftsparken och över vilket område och vilka avstånd skulle turbinerna vara synliga
  • Dessutom kommer samverkan av både befintliga och planerade vindkraftsparker att bedömas i sin helhet.
  • Bedömningen kommer att stödjas med bilder från utsiktsplatser, observationsfoton och eventuellt videofilmer. Vanligtvis utförs bedömningen av en landskapsarkitekt som är utbildad i ämnet.
Varför behöver vi elöverföringsrutten?

Kraftledningen behövs för att överföra el från vindkraftverken till elnätet. Utlandsförbindelserna gör det möjligt att överföra stora mängder el, särskilt när produktionsanläggningarna och förbrukningsställena ligger långt ifrån varandra.

När ska man planera för en luftledning och när ska man planera för en jordkabel?

Inom vindparken överförs elen med nedgrävda elkablar till elstationen. Från elcentralen förs elströmmen vidare med luftledningar. I Purmo ligger närmaste anslutningspunkten till elnätet relativt långt ifrån projektområdet. Därför sker elöverföringen från elstationen till anslutningspunkten via luftledning.

När elen överförs med jordkabel över långa avstånd ökar överföringsförlusterna avsevärt. Jordkabel är en bra lösning när avstånden är korta men i Purmo är luftledning både tekniskt och ekonomiskt ett bättre alternativ än jordkabel.

 

Vill du veta mer om projektet? 

Vi är Teuvo Raesalmi och Walter Strandell och vi arbetar med Purmo projektet för ABO. Tvivla inte på att kontakta oss ifall du har frågor gällande projektet. Vi diskuterar gärna om projektet och vindkraft. 

 

Kontaktperson

Teuvo Raesalmi

Teuvo Raesalmi

Puh. +358 40 543 0865
teuvo.raesalmi(at)aboenergy.fi

Walter Strandell

Walter Strandell
svenskspråkig

Puh. +358 50 581 7257
walter.strandell(at)aboenergy.fi

Projekt

 

Vindkraftprojektets skede Vad händer just nu? Nyheter Information om vindkraftsprojektet Vindkraftsprojektets historia Inverkan Samarbetspartners Projektets tidtabell Q&A Vill du veta mer om projektet? Kontaktperson